Galeria d’Art. Pintura sobre fotos

Español

English


PINTURA SOBRE FOTOS

Rostre femení

Conjunt d’imatges obtingudes manipulant pictòricament fotografies.

El propòsit d’aquestes obres ha estat transformar fotos de revistes en pintura. Però no copiant-les per fer un quadre, sinó pintant-hi directament al damunt. En alguns casos s’ha fet remarcant les formes que apareixen a la foto per donar-los un sentit diferent de l’original. En altres s’ha buscat directament la composició abstracta. L’acrílic ha estat la tècnica més utilitzada en aquesta sèrie, acompanyat a vegades per colors a la cera o per tinta. Excepcionalment s’ha emprat pintura a l’oli.

La quantitat d’imatges impreses que ens envolta sembla que convida l’artista a fer-ne alguna cosa. És com si aquestes fotos, tancades dins de la publicació on només compten com a document informatiu, demanessin que algú les alliberés i els donés una altra vida. L’impuls de fer-ne pintures pot ser un bon mitjà per aconseguir-ho, i sovint resulta divertit comparar l’obra final amb la foto que l’ha originada.

De manera que unes FLORS poden provenir de la imatge d’un grup de flamencs mentre una FLOR VESTIDA juga amb una foto de Christian Dior examinant un vestit amb una model.

Hi ha temes especialment adequats per a l’abstracció, per la seva originalitat o per la manca d’una presència humana consistent. És el cas de MAPA, de FESTIU o de FORMES. En altres ocasions s’ha optat per una figuració semiabstracta, com a SIRENES.

Però el més habitual ha estat aprofitar la composició bàsica, les figures que hi havia a la foto i canviar-ne el context per tal d’exposar situacions humanes genèriques, essencials, que vagin més enllà de l’anècdota concreta. ROSTRE I MÀ, per exemple, vol ser només això que diu el títol, renunciant a dirigir els pensaments o sentiments de l’espectador, que en veure la foto original i saber que mostra un malalt d’Alzheimer quedaria, sens dubte, impressionat d’una altra manera.

Resultava temptador augmentar l’escala, anar més enllà del treball fet a la taula de dibuix i elaborar composicions més grans. Així sorgeix RETAULE, pintat en acrílic sobre un collage de fotos que són ja ampliacions de fotos de revistes. El títol fa al·lusió a la figura central i a la simetria del conjunt.

Flors-Flamencs

FLORS-Flamencs

Flor vestida-Christian Dior

FLOR VESTIDA-Christian Dior

Mapa-Casa derruïda

MAPA-Casa derruïda

Festiu-Celebració oriental

FESTIU-Celebració oriental

Sirenes-Aquari

SIRENES-Aquari

Rostre i mà-Malaltia

ROSTRE I MÀ-Malaltia

RETAULE-Collage de fotos

RETAULE-Collage de fotos


 
Més informació

  • end
  • Copyright © 2024. All Rights Reserved